Toimintaympäristön kehittäminen
Lapin ELY-keskus on myöntänyt Kolarin kunnalle Euroopan unionin maaseuturahoituksesta 5 000 euron valmistelurahan Ylläksen matkailuyritysten yritysryhmähankkeen valmisteluun. Tarve valmistelulle on tullut alueen matkailualan yrityksiltä, jotka haluavat reagoida Tunturi-Lapille avautuvaan aivan uuteen ympärivuotisen matkailun mahdollisuuteen, vastata tuotteillaan paremmin uusien matkailijaryhmien vaatimuksiin ja olla osaltaan edistämässä Tunturi-Lapin kehittymistä kestävän matkailun edelläkävijäksi.
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin yhteyden ymmärtämisellä on merkitystä työn tuloksellisuuteen, organisaation laadukkaalle ja vaikuttavalle toiminnalle sekä työyhteisön hyvinvoinnille. Kolari, Pello, Ylitornio, Tornio ja Koulutuskuntayhtymä Lappia asiantuntijayhteistyössä Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden kanssa ovat ryhtyneet yhteisvoimin parantamaan organisaatioidensa hyvinvointia ja tuottavuutta. Keskeisiä keinoja ovat mm. strategisen, operatiivisen ja lähijohtamisen keinojen kehittäminen siten, että työyhteisöä voidaan johtaa entistä paremmin ajantasaisen ja ajanmukaisen tiedon sekä lähijohtamistyötä tukevien työvälineiden avulla.
Ylläsjärven yritysryhmä -hanke on Kolarin kunnan elinkeinopalveluiden hallinnoima hanke. Sen tavoitteena on kehittää Sport Resort Ylläksen alueella sijaitsevien matkailuyritysten yhteistyötä, yhteistä markkinointia ja monipuolistaa ja kasvattaa ympärivuotista liiketoimintaa.
Yritysryhmän yritykset ovat: Lapin Ely-keskuksen alueelta Jemessport Oy, Iso-Ylläksen Tunturituvat Ky, Ylläskammi Oy, Kota-Ketju Oy, ANT-tilat Ky ja SRY-ravintolat Oy sekä RK-ravintolat Oy Etelä-Savon ELY-keskusalueelta ja Henksupalvelut Oy Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueelta.
Koronaviruksen aiheuttama markkinahäiriö on vaikuttanut negatiivisesti erityisesti matkailun ja siihen liitännäisten palveluiden toimintaan ja tuottavuuteen. Esiin nousi tarve kehittää yritysten osaamista, tuotteita, palveluja, tehdä yrityskauppoja ja omistajanvaihdoksia, jotta tilanteesta päästään toipumaan. Hankkeen avulla pyrittiin yhteistyössä yrittäjien kanssa selkiinnyttämään kunnan roolia tässä kunnalle hyvin merkittävässä elinkeinotoiminnan haasteessa.
Työvoiman saatavuus, osaamisen puutteet sekä ns. kohtaanto-ongelma (työvoiman osaamisen ja tarjolla olevien osaamista edellyttävien työtehtävien välinen kuilu) luovat haasteita monissa kunnissa. Osaajapulasta huolimatta työttömyys on pysynyt maakunnallisesti kuitenkin kohtuullisen korkealla tasolla. Hanke on syntynyt tarpeesta varmistaa osaavan työvoiman saantia myös oppilaitoksen pääkampusalueen ulkopuolella. Hankkeella haetaan ratkaisua potentiaalisen työvoiman ja työpaikkojen erityisesti mikro- ja keskisuurten yritysten näkökulmasta pienissä kunnissa (Ranua ja Kolari).
Hankkeen tavoitteena on tarkastella kokonaisvaltaisesti Tunturi-Lapin neljän kunnan osalta mahdollisuuksia kestävän liikkumisen edistämiseen. Hanketta hallinnoi Kittilän kunta ja rahoittajana Traficom sekä Tunturi-Lapin kunnat.