Lähiruoka ja luonnontuotteet

Luonnontuotealan hankkeissa kehitetään ketjua luonnontuotteille Kolarin metsistä maailmalle. Hautomon tarkoituksena on jalostaa alasta kiinnostuneiden unelmista todellisia urapolkuja. Raaka-aineiden talteenotto on yksi tärkeimmistä töistä, kun mietitään miten metsien aarteista ja unelmista saadaan alueen ihmisille työtä ja toimeentuloa.

Leader Tunturi-Lappi on myöntänyt Lapin ELY-keskuksen päätöksellä Kolarin kunnalle Euroopan unionin maaseuturahoituksesta 5 000 euron valmistelurahan Länsi-Lapin luonnontuotealan yritysryhmähankkeen valmisteluun. Valmistelun tarve on tullut Luonnontuotealan kasvukoordinaattori -hankkeen (Lapin ELY-keskus MSR 166661) aikana rakentuneelta yritysverkostolta.

Hankkeen päätavoitteena on luoda Länsi-Lappiin elinvoimainen luonnontuotealan osaamiskeskittymä: verkosto, joka kehittää ja kasvattaa alueen luonnontuotealan osaamista ja liiketoimintaa monialaisesti. Tämä päätavoite on jaettu kolmeen osatavoitteeseen: 1) tehdään luonnontuotetoiminnalle kestävä toimintamalli, joka vastaa joustavasti ja monipuolisesti luonnontuotealan kehittyviin tarpeisiin myös hankkeen jälkeen, 2) törmäytetään Länsi-Lapin luonnontuotealan toimijoita, edistetään luonnontuotteiden tukkutoimintaan, vientiin, jalostukseen sekä markkinointiin liittyviä toimia, 3) pilotoidaan luonnontuotealan toimintamallia käytännössä, jalkautetaan toimintoja osaksi käytäntöjä sekä tuotetaan alueellinen toimintasuunnitelma. Pilotoinnin aikana järjestetään erilaisia tiedotus- ja yhteistyötilaisuuksia, jotka tähtäävät monialaisen ja konkreettisen yhteistyön syntymiseen.

Hankkeessa selvitetään, millaisia edellytyksiä ja toteuttamismahdollisuuksia on arktisen luonnontuotekeskuksen perustamiselle Kolariin ja Tunturi-Lappiin. Selvitystyön lopputuloksena syntyy  malli, Kiihdyttämö -konsepti.

Hautomon konseptointi luonnontuote- ja lähiruoka-alalle -hankkeen tarkoitus on koota ja aktivoida alueen toimijaverkostoa ja jäsentää sen toimintaa vastaamaan alan tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa. Samalla kartoitetaan ja etsitään uusia markkinoita ja yrittämisen mahdollisuuksia. Hautomo -hanke rakentuu toimijaverkoston kokoamisesta ja koordinoinnista sekä potentiaalisten toimijoiden yrittäjyysvalmiuksien vahvistamisesta. Lisäksi kootaan asiantuntijaverkostoa alan toimijoiden tueksi. Kartoituksen ja aktivoinnin tulokset jäsennetään toimintasuunnitelmaksi, joka edesauttaa luonnontuotealan kasvua ja kehittymistä Tunturi-Lapissa myös pitkällä aikavälillä.

Superfoodketju – Yritysryhmähanke on Kolarin kunnan hallinnoima hanke, jonka tavoitteena on kehittää uudenlaista liiketoimintaa luonnontuotealalle. 

Valoisten kesäöiden ja keskiyönauringon kasvattamaa Sinulle –hankkeessa on selvitetty Tunturi-Lapin lähiruoka- ja luonnontuotealan nykytilaa ja potentiaaleja sekä koostettu selvitysten perusteella kuvaus tarvittavista toimenpiteistä ja rakenteista, joilla alue pystyy tulevaisuudessa vastaamaan alaan kohdistuvaan kysyntään ja kasvutavoitteisiin. Luonnontuote- ja lähiruoka-alan kasvukonseptissa on huomioitu sekä olemassa oleva toimijaverkosto ja sidosryhmät että potentiaalisimmat tulevaisuuden tekijät ja toimijat. Työn keskiössä punaisena tai pikemminkin vihreänä lankana kulkee kestävä kehitys, jotta tulevatkin polvet voivat elää Lapin puhtaasta luonnosta.

Tunturi-Lapin luonnontuotealan kasvu ja kehittyminen ovat täysin riippuvaisia toimivasta raaka-aineen talteenotosta, kestävistä keruuverkostoista ja alueen sosiaaliseen kontekstiin soveltuvasta keruukulttuurista, joita ei tällä hetkellä ole kaupallisesti merkittävissä määrin juuri lainkaan. Keruuverkostojen kehittäminen on ensimmäinen ja ratkaiseva askel myös kohti kansainvälistymiseen tähtäävää alan kehittämistyötä.

Likuruoka – maaseudun resurssien jakelun kehittäminen: uudenlainen toimintamalli maaseutuyrittäjyyteen ja alueelliseen logistiikkaan.

USVA -yhteismarkkinointikonsepti on kolmen Ylläksellä toimivan naisyrittäjän yritysryhmähanke. Hankkeen tavoitteena on yhdessä kehittää yhteismarkkinointikonseptia luonnontuote- ja hyvinvointituotteille.